Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης με έδρα τη Λαμία, το μοναδικό στην Περιφερειακή Ενότητα Στερεάς Ελλάδας, εντάχθηκε στο δίκτυο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Υπουργείου Πολιτισμού το 1985 και εγκαινίασε τη δραστηριότητά του την ίδια χρονιά με την παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η ίδρυσή του είχε προηγηθεί ήδη από το 1983 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων. Από τότε μέχρι το 1988 αποτελούσε αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου.

Εικόνα
Εικόνα

Το 1988 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης μετατρέπεται σε Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Λαμιέων, νομική μορφή με την οποία λειτούργησε ως τον Απρίλιο του 2008, οπότε και μετετράπη σε Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λαμιέων και ως τέτοια λειτουργεί ως σήμερα.    

Η δραστηριότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης αναπτύσσεται σε τρεις σκηνές, την Κεντρική Σκηνή, την Πειραματική Σκηνή και την Παιδική Σκηνή. Στην Κεντρική Σκηνή έχουν ανέβει μεταξύ άλλων έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Τζόνσον, Μολιέρου, Γκολντόνι, Φεϋντώ, Λόρκα, Μίλλερ, Ουίλλιαμς. Έμφαση δόθηκε και στο νεοελληνικό θέατρο με έργα των Καμπανέλλη, Κεχαίδη-Χαβιαρά, Σκούρτη, Κορρέ, Μποστ κ.α. Στην Πειραματική Σκηνή έχουν ανέβει μεταξύ άλλων έργα των Ρίντλεϊ, Λάμπιουτ, Ντούκοσφκι, Τομά, Τσικληρόπουλου, Κοβάτσεβιτς, κ.α. Ενώ στην Παιδική Σκηνή έχουν ανέβει έργα των Αριστοφάνη, Αρμένη, Τσιάνου, Τριβιζά, Μπραουδάκη, Καλογεροπούλου, Ρουγγέρη, Μπάουμ, Τουέιν, Γουέι, Γκαρθία Λόρκα, Κένι κ.α.    

Από το 1998 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές φιλοξενώντας μονοπρόσωπες παραστάσεις.

Τέλος, στο πλαίσιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, και με γνώμονα τη στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, λειτουργεί Θεατρικό Εργαστήρι καθώς και Ερασιτεχνική Σκηνή.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης έχει περιοδεύσει σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ έχει παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη (με τις παραστάσεις «Φιάκας» του Μιλτιάδη Χουρμούζη, 2002, «Λεπρέντης» του Μιλτιάδη Χουρμούζη 2005 στο Θέατρο Φερίκιοϊ-ΕΡΘΟ), στο Κάιρο της Αιγύπτου (με την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου στην Όπερα του Καΐρου, 2009) και στο Εδιμβούργο της Μεγάλης Βρετανίας (με την παράσταση «Παραμύθι για δύο» του Φίλιπ Ρίντλεϊ στο Edinburgh Festival Fringe, το 2005). 

Δ.Σ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης :

Α/Α ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Δ.Σ. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
1 Τακτικό Μέλος, Πρόεδρος Ευθύμιος Καραΐσκος
2 Τακτικό Μέλος, Αντιπρόεδρος Αμαλία Ποντίκα
3 Τακτικό Μέλος Δημήτριος Αργυρίου
4 Τακτικό Μέλος Παρασκευή Αργύρη
5 Τακτικό Μέλος, Δημότης Λεωνίδας-Μιχαήλ Κωστόπουλος
6 Τακτικό Μέλος, Δημότης Χριστίνα Μήτσιου-Αλαφροπάτη
7 Τακτικό Μέλος, Δημότης Παναγιώτης Αγγελόπουλος
8 Τακτικό Μέλος, Δημότης Επαμεινώνδας Βεργιόγλου
9 Τακτικό Μέλος, Όμιλος Φίλων Θεάτρου Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος
10 Αναπληρωματικό Μέλος, Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Φώσκολος
11 Αναπληρωματικό Μέλος Αθανάσιος Παπαχρήστος
12 Αναπληρωματικό Μέλος Αικατερίνη Αλαφοδήμου
13 Αναπληρωματικό Μέλος, Δημότης Δέσποινα Ζάρρα
14 Αναπληρωματικό Μέλος, Δημότης Βασιλική-Παναγιώτα Ζησοπούλου
15 Αναπληρωματικό Μέλος, Δημότης Άννα-Παρασκευή Κορμαζοπούλου
16 Αναπληρωματικό Μέλος, Δημότης Αυγέρης Τσιρώνης
17 Αναπληρωματικό Μέλος, Όμιλος Φίλων Θεάτρου Μαρία Ταραλά-Κάντζα

Διεύθυνση: Υψηλάντη 17
Τηλ. επικοινωνίας: 2231033325, 2231046773
Email: dipether@otenet.gr
Ιστοσελίδα: dipethe.lamia.gr

Άλμπουμ φωτογραφιών
Φωτογραφίες
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Λαμίας
Σημείο στον χάρτη

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης
Δ.Ε. Λαμίας