Ημερίδα για τις Ευκαιρίες και Προοπτικές του «Ελλάδα 2.0» από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης

Υποβλήθηκε από g.voutsinos στις Τετ, 15/02/2023 - 21:47
Είδος άρθρου
Εικόνα

 

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Λεωνίδου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2023, ημερίδα για το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» με διοργανωτές το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης.

Βασικό θέμα της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι ευκαιρίες και προοπτικές που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Επιπλέον το κοινό ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας για τους άξονες του Σχεδίου, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες χρηματοδότησης, από τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί και να αξιοποιήσει κάθε ενδιαφερόμενος.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :

«…Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη στην πόλη της Λαμίας.

Εκ μέρους των δημοτών του Δήμου μας,  αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Υπουργό για την αγαστή συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση που λάβαμε στα αιτήματά μας.

Το όραμα της πόλης, για μια νέα εποχή ειδικά στο χώρο της ΠΕΛ και των Θερμοπυλών, πήρε σάρκα και οστά χάρη στη χρηματοδότηση με ποσό 21.000.0000 Ευρώ, του Ελλάδα «2.0».

Αποδείξαμε ότι όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, τοπική αυτοδιοίκηση, θεσμοί και κοινωνία, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας.

Οι πόροι που κινητοποιεί το Ταμείο είναι τόσο σημαντικοί που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την συνοχή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, που θα υπάρχουν όχι μόνο στη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του.

Ως Δημοτική Αρχή, συνεργαζόμαστε στενά με τα αρμόδια όργανα, της Πολιτείας, διεκδικώντας όσα δικαιούται ο Δήμος και οι δημότες μας, με στόχο ένα καλύτερο "αύριο" στη Λαμία.

Γιατί, η Λαμία ξέρει και μπορεί να αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες προς όφελος των πολιτών της ακόμη και στις πιο ανταγωνιστικές συνθήκες.

Συνεχίζουμε τη δουλειά ….»

Επισυνάπτουμε και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου:

«….Σεβασμιότατε, Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα αρχικά, να καλωσορίσω στην πόλη της Λαμίας τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μου δίνεται δε η ευκαιρία να συγχαρώ από κοντά τους συντελεστές αυτής της τεράστιας επιτυχίας για τη χώρα μας τον Υπουργό μας τον κ. Σκυλακάκη καθώς και όλους όσους συνέβαλαν ώστε το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» να είναι ένα από τα πρώτα, σε όλη την Ευρώπη, που διανύουν ήδη τον 2ο χρόνο επιτυχούς εφαρμογής.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, αλλά και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», διαμορφώνουν μία ιδιαίτερα ευνοϊκή ιστορική συγκυρία, η οποία μετά τις επιπτώσεις της τριπλής κρίσης, οικονομικής, υγειονομικής κι ενεργειακής, μπορεί να αποτελέσει ένα εφαλτήριο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Μία ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός του Προγράμματος «Ελλάδα 2.0», αντιλαμβάνεται πλήρως το σύνολο των προκλήσεων της χώρας έχοντας προτάξει κατάλληλες και στοχευμένες προτεραιότητες πολιτικής.

Άλλωστε, οι πόροι που κινητοποιεί το Ταμείο είναι τόσο σημαντικοί που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την συνοχή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, που θα υπάρχουν όχι μόνο στη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του.

Την τελευταία περίοδο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κρίσεων που προέκυψαν, ο Δήμος Λαμιέων, σε συνεργασία με τις περιφερειακές και εθνικές αρχές, απέδειξε με τη δραστηριότητα του ότι η Λαμία, αλλά και κατ΄επέκταση οι Δήμοι, μπορούν κρατήσουν την κοινωνία όρθια και ταυτόχρονα να πρωταγωνιστήσουν σε μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση.  

Και εμείς στο Δήμο μας δηλώνουμε με όλες τις δυνάμεις μας τη διάθεση συνεργασίας για το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», άλλωστε έχει αποδειχθεί, ότι για να είναι αποτελεσματική η υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται, είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων των συντελεστών και ιδιαίτερα των Δήμων, μιας κι ομολογουμένως έχουν την εγγύτητα και τη βαθιά γνώση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, αποκτώντας με τον καιρό όλα και πιο βαρύνουσα σημασία σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Θέλω δε να τονίσω ότι ο Δήμος Λαμιέων με τη γόνιμη συνεργασία των αρμόδιων αρχών, υλοποιεί με σημαντική αποδοτικότητα και προστιθέμενη αξία μια ευρύτατη Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξης.

Η συμμετοχή μας στην πρόσκληση των αστικών αναπλάσεων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από τα εξόχως εμβληματικά έργα με κορυφαίο την ανάπλασης του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και της αναβάθμισης του χώρου των Θερμοπυλών, προϋπολογισμού 21.000.000 ευρώ αλλά και η χρηματοδότηση δράσεων όπως η διασφάλιση της οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ, η Μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος Ε.Ε.Λ. Λαμίας για την ΔΕΥΑΛ, προϋπολογισμού 5.950.000,00 αποδεικνύουν την ετοιμότητά μας.

Ωστόσο, δεν μένουμε εκεί. Βρισκόμαστε σε διαρκή ενεργοποίηση για τον εντοπισμό και αξιολόγηση των νέων αναγκών της πόλης μας, την παραγωγή των απαραίτητων μελετών και την ωρίμανση έργων και δράσεων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την αξιοποίηση κάθε δυνατής εθνικής ή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής πηγής, με το βλέμμα στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού οράματος που έχει ο Δήμος μας για το 2030.

Ένα όραμα που συναντά ακριβώς τις προτεραιότητες του Δήμου Λαμιέων, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί σε κάθε γραμμή του νέου προγράμματος, είτε αυτός αφορά στον έξυπνο μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων, είτε στην κλιματική αλλαγή, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στις μεταφορές και βέβαια σε ένα πιο κοινωνικό Δήμο.

Για την επίτευξη του οράματος μας, αλλά και του οράματος που έχει θέσει η Ελλάδα, καθίσταται αυτονόητο ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε παραγωγικά, συνεργατικά, εντατικά, μαθαίνοντας από τα διδάγματα του παρελθόντος, ώστε να μιλάμε στο τέλος της περιόδου για το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, ως το πιο επιτυχημένο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Και είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί, κυβέρνηση, βουλευτές αυτοδιοίκηση, θα τα καταφέρουμε.

Κύριε Υπουργέ, για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία στην πόλη μας και με την ευκαιρία αυτή, εκ μέρους των δημοτών του Δήμου μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμβολή σας στην υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με κορυφαίο βέβαια την Ανάπλαση της περιοχής της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας και της αναβάθμισης του χώρου των Θερμοπυλών…».

 

Φωτογραφίες