Τοπική Κοινότητα Μεξιατών

Με την πλάτη ακουμπισμένη στις πλαγιές της Οίτης, οι Μεξιάτες είναι γνωστές για την πλατεία με τα βαθύσκιωτα πλατάνια, το δροσερό νερό και τις παραδοσιακές ταβέρνες, γνωστές στην ευρύτερη περιοχή.

Στις Μεξιάτες ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δεί το χαρακτηριστικό πλατανόδασος, ένα από τα ομορφότερα και πλουσιότερα σε βλάστηση σε όλη την Ελλάδα. Περίπου 1000 στρέμματα δάσους με 17 είδη δέντρων, απομεινάρι του Αινιανικού Δάσους στον Κάμπο του Σπερχειού. Το εν λόγω δάσος αναφέρεται από τον Όμηρο, ο οποίος σημειώνει, ότι από την ξυλεία του φτιάχνονταν τα τρίτα κατά σειρά κατάρτια των πλοίων της Ελλάδας.

Επίσης, μπορεί να επισκεφτεί το Κεφαλόβρυσο, πολύ κοντά στο χωριό, το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και σε υψόμετρο 600 μ. περίπου στο όρος Οίτη το μοναδικής ομορφιάς εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που έχει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και στον κάμπο της Λαμίας μέχρι και τον Μαλιακό Κόλπο.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος ανηγέρθη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τους σεισμούς του έτους 1981. Επισκευάσθηκε την περίοδο 1991-1994 με δαπάνες του Ιδρύματος STEVEN ZONAS (Ευστάθιου Ξεζωνάτου).

Στις Μεξιάτες εδρεύει και λειτουργεί το κοινωφελές ΙΔΡΥΜΑ STEVEN ZONAS από το έτος 1990. Το ίδρυμα, στο οποίο ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού άφησε τα ετήσια εισοδήματα της μεγάλης του περιουσίας προς όφελος των κατοίκων. Εκτός από την επισκευή του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος και την ανέγερση Νηπιαγωγείου, τo ίδρυμα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς.

Στην εκπαίδευση:

  • λειτουργούν στην έδρα της Τοπικής Κοινότητας δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας,
  • καταβάλλονται σε ποσοστό 80% οι δαπάνες φροντιστηριακών μαθημάτων στους μαθητές του Λυκείου για την προετοιμασία εισαγωγής τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
  • καταβάλλεται ετήσιο φοιτητικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέραν αυτών, το ίδρυμα έχει αναπτύξει δραστηριότητες και στον κοινωνικό τομέα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις σε ανήμπορους κατοίκους, σε ορφανά κ.λ.π. Όλες οι ανωτέρω παροχές αφορούν μόνο τους μόνιμους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας. Το ίδρυμα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Άλμπουμ φωτογραφιών
Φωτογραφίες
Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Υπάτης
Σημείο στον χάρτη

Τοπική Κοινότητα Μεξιατών

Τοπική Κοινότητα Μεξιατών
Δ.Ε. Υπάτης
Κοινότητες του Δήμου Λαμιέων