Ορειβατικά Μονοπάτια Υπάτης

Τα τελευταία χρόνια στην Υπάτη αναδείχτηκαν πολλές άγνωστες πεζοπορικές διαδρομές, που βρίσκονται κυρίως στη βόρεια πλευρά του βουνού. Οι διαδρομές ξεκινούν από τα χωριά Υπάτη, Λουτρά Υπάτης, Καστανιά και Νεοχώρι και κατευθύνονται προς τις κορυφές του βουνού. Η μεγάλη υψομετρική διαφορά των κορυφών της Οίτης από τα χωριά έναρξης των διαδρομών καθιστούν αυτές αρκετά δύσκολες, αλλά συνάμα και γοητευτικές. Οι περισσότερες μέχρι τα αλπικά υψόμετρα κινούνται σε πυκνά ελατόδαση. Εντύπωση προκαλεί, ότι το έλατο ζει σε χωριά, όπως τα Λουτρά Υπάτης και την Υπάτη, που βρίσκονται αντίστοιχα στα 80 και 400μ. Οι περισσότερες διαδρομές συγκλίνουν στο καταφύγιο της Οίτης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1760μ., από όπου μπορεί κανείς μετά την παραμονή του να ολοκληρώσει τις πολύωρες διαδρομές. Μία ασυνήθιστη και ξεχωριστή διαδρομή είναι η ανάβαση από την Υπάτη στη Μονή Αρσαλή, διαδρομή "Χωριό Υπάτη - Εκκλησάκι Αρσαλή".

Ο "Γύρος της Υπάτης" είναι κυκλική διαδρομή, ενώ οι διαδρομές "Διάσελο Πάθενας - Κορυφή Αετός", "Χωριό Αργυροχώρι - Θέση Αμπελάκι" και "Χωριό Καστανιά - Κορυφή Πετρωτός" είναι σύντομες διαδρομές. Οι υπόλοιπες είναι διασχίσεις. Σε όλα τα χωριά των διαδρομών καταλήγει άσφαλτος εκτός από το Νεοχώρι, όπου7 χλμ. είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση.

Απαιτητικές διαδρομές είναι η διαδρομή "Υπάτη - Kαταφύγιο Οίτης" με επιστροφή τη διαδρομή "Καταφύγιο Οίτης - Λουτρά Υπάτης", η οποία λειτουργεί σαν κυκλική διαδρομή, ενώ η Διαδρομή "Καταφύγιο Οίτης - Χωριό Νεοχώρι"είναι η διάσχιση όλης της βόρειας πλευράς του βουνού.

Μικρές ευχάριστες και εύκολες είναι οι Διαδρομές Χωριό Καστανιά - Χωριό Καπνοχώρι και Χωριό Καστανιά - Κορυφή Πετρωτός, που ξεκινούν από το χωριό Καστανιά.

Άλμπουμ φωτογραφιών
Φωτογραφίες
Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Υπάτης
Σημείο στον χάρτη

Ορειβατικά Μονοπάτια Υπάτης

Ορειβατικά Μονοπάτια Υπάτης
Δ.Ε. Υπάτης
Δραστηριότητες, Μονοπάτια