Ορειβατικά μονοπάτια Οίτης

Τα περισσότερα μονοπάτια ξεκινούν από τα χωριά, που βρίσκονται στους πρόποδες της Οίτης και ανηφορίζουν προς τις κορυφές. Από τη Βόρεια πλευρά ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει στην Οίτη από Υπάτη, Λουτρά Υπάτης, Κομποτάδες, Μεξιάτες. Από τη Δυτική πλευρά ανεβαίνει από Νεοχώρι και Καστανιά. Από τη Νότια πλευρά μέσω Παύλιανης, Καστριώτισσας και Πυράς. Από την Ανατολική πλευρά ανεβαίνει κανείς από το Γοργοπόταμο.

Στη μορφολογία του βουνού, όλες οι πλευρές εκτός από τις Νότιες είναι απόκρημνες, ενώ τα χωριά που είναι χτισμένα στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, με αποτέλεσμα μόνο έμπειροι πεζοπόροι να μπορούν να ανέβουν από αυτή την αφετηρία. Αντίθετα, η Νότια πλευρά έχει πιο ήρεμες πλαγιές, αλλά και τα χωριά της βρίσκονται σε υψόμετρο 1.000 μ., μειώνοντας την υψομετρική διαφορά μέχρι την κορυφή. Για τους έμπειρους πεζοπόρους, η ανάβαση από τη Βόρεια πλευρά είναι μια μοναδική εμπειρία. Τα μονοπάτια είναι αρκετά ευδιάκριτα και μερικά από αυτά διαθέτουν επαρκή σηματοδότηση.

Ειδικότερα, 9 διαδρομές διασχίζουν τον ορεινό όγκο της Οίτης και αποτελούν ένα δίκτυο μονοπατιών, που συνδέονται μεταξύ τους, είτε στο καταφύγιο Τράπεζα, είτε στην κορυφή Γρεβενό, είτε στην κορυφή Πύργος, την ψηλότερη της Οίτης. Οι διαδρομές αυτές δύσκολα εξερευνώνται σε μια μέρα και το καλύτερο για τον επισκέπτη είναι να διαθέσει τουλάχιστον δύο μέρες με ενδιάμεσο ύπνο στο καταφύγιο ή σε σκηνή. Οι διαδρομές είναι οι ακόλουθες:

  1. Υπάτη - καταφύγιο Τράπεζα - κορυφή Γρεβενό - κορυφή Πύργος
  2. Παύλιανη - πλάτωμα Καταβόθρες - κορυφή Πύργος (σε συνδυασμό, η διαδρομή 1 και 2 αποτελούν διάσχιση της Οίτης)
  3. Λουτρά Υπάτης - καταφύγιο Τράπεζα
  4. Μεξιάτες - πλάτωμα Καρίτσα (η διαδρομή αυτή συναντά τη διαδρομή 3)
  5. Αργυροχώρι - πλάτωμα Καρίτσα
  6. Υπάτη - Μονή Αρσαλή (πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες)
  7. Πλάτωμα Λούκα (πάνω από τους Κομποτάδες) - κορυφή Γρεβενό
  8. Καστανιά - κορυφή Πύργος
  9. Νεοχώρι - κορυφή Πύργος

Μπορεί κανείς να περιπλανηθεί σε 2 ακόμη διαδρομές, ξεκινώντας από τη Γέφυρα της Παπαδιάς προς το Σιδ. Σταθμό Τραχίς (ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου) ή διασχίζοντας τον ποταμό Ασωπό, καταλήγετε στην κοιλάδα του Σπερχειού.

Άλμπουμ φωτογραφιών
Φωτογραφίες
Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Γοργοποτάμου
Σημείο στον χάρτη

Ορειβατικά μονοπάτια Οίτης

Ορειβατικά μονοπάτια Οίτης
Δ.Ε. Γοργοποτάμου
Δραστηριότητες, Μονοπάτια