Νεοκλασσικά Διατηρητέα Κτίρια

Κτίριο Πλατή

Βρίσκεται στις οδούς Αχιλλέως και Δυοβουνιώτη. Πρόκειται για διώροφο, πέτρινο κτίριο, το οποίο κτίστηκε το 1860 προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Κάποτε εδώ ήταν η οικία του Αλέκου Χατζίσκου, απογόνου μιας οικογένειας αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Την οικία αγόρασε κατόπιν η οικογένεια του δημάρχου και βουλευτή Γεωργίου Πλατή. 

Σήμερα, στους χώρους της στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, το οποίο λειτουργεί από το 1938. Το 1988 κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο.

Tηλ. επικοινωνίας: 2231052807


Δικαστικό Μέγαρο

Το κτήριο κτίσθηκε με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, με προορισμό να χρησιμοποιηθεί εξαρχής ως δικαστήριο. Το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου βρίσκεται στην οδό Καποδιστρίου 10. Το 1980 κηρύχθηκε ως διατηρητέο κτήριο. Ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα νεοκλασικά οικοδομήματα του 20ού αιώνα στην πόλη της Λαμίας. Τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, που το χαρακτηρίζουν, το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπων κτίσματα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Tηλ. επικοινωνίας: 2231 027685


Κτίριο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εντοπίζεται στην Πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Υψηλάντη 1. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο οίκημα αυτό βρισκόταν το αρχηγείο των κατακτητών, ενώ προηγουμένως αποτελούσε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά το 1944, χρονιά κατά την οποία η πόλη αποδεσμεύτηκε από το ζυγό των Γερμανών, στεγάστηκε ο ΕΛΑΣ και το 1946 φιλοξενήθηκαν τα γραφεία της Στρατιωτικής Διοίκησης Λαμίας. Το 1950 η Τράπεζα το πούλησε στο Δημόσιο και σήμερα λειτουργεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο το 1991 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Tηλ. επικοινωνίας: 2231351200


Αρχοντικό Χατζηχρήστου

Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στη γωνία με την οδό Σκληβανιώτου. Κηρύχθηκε ως διατηρητέο το 2003 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, επειδή υπήρξε η κατοικία της οικογένειας Χατζηχρήστου, αρκετά μέλη της οποίας συνδέθηκαν άμεσα με την Επανάσταση του 1821. Το Αρχοντικό του Χατζηχρήστου κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Σήμερα, στο ισόγειο του κτιρίου αυτού στεγάζεται καφενείο, το οποίο λειτουργεί από το 1870.


Κτίριο Κατσούδα

Βρίσκεται στην οδό Κοντοπούλου και Ευαγγελιστρίας 1. Αποτελεί ιδιοκτησία του Παντελή Κατσούδα και κηρύχθηκε το 1986 ως διατηρητέο κτίριο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία.


Οικία Μίχου

Το κτίριο στις οδούς Μακροπούλου και Αινιάνων αποτελεί ιδιοκτησία της Αθανασίας Μίχου. Κηρύχθηκε διατηρητέο το 1987 από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Κτίστηκε με προορισμό να χρησιμοποιηθεί ως οικία, ενώ σήμερα λειτουργεί ως Φροντιστήριο.
 


Πέτρινο Γυμνάσιο

Η ανέγερση του κτηρίου άρχισε στα 1911 και ολοκληρώθηκε στα 1914, οπότε χρησιμοποιήθηκε ως Δημοτικό Σχολείο Θηλέων με το όνομα «Παρθεναγωγείο». Στα 1938 στεγάστηκε το Γυμνάσιο Αρρένων έως το 1978. Το 6ο Γυμνάσιο Λαμίας στεγάζεται από το 1979 σ’ένα επιβλητικό και μεγαλόπρεπο πετρόκτιστο σχολικό κτήριο, το οποίο είναι μάλλον το αρχαιότερο στον Κεντρικό Ελλαδικό χώρο. Από αρχιτεκτονικής άποψης έχει ξεχωριστά γνωρίσματα. Κηρύχθηκε το 1982, ως διατηρητέο νεώτερο μνημείο και κτίσμα κοινής ωφελείας.


Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το 1985 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το κτίριο αυτό ανήκε κάποτε στον αγωνιστή του 1821 Δυοβουνιώτη. Βρίσκεται στην πλατεία Διάκου, στην οδό Δυοβουνιώτη και είναι ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία στεγάζεται στο κτίριο αυτό.


Οικία Ελασσόνα

Η οικία αυτή χτίστηκε το 1912. Εντοπίζεται στην πλατεία Διάκου, στην οδό Καραγιαννοπούλου και αποτελεί ιδιοκτησία των κληρονόμων του Δημητρίου Ελασσόνα. Κηρύχθηκε ως διατηρητέο κτίριο το 1980.

 


Οικία Βακαλόπουλου

Το νεοκλασικό αυτό κτίσμα βρίσκεται στις οδούς Σατωβριάνδου και Πατρόκλου 14. Το οικοδόμημα αυτό διασώζει επιγραφή με την ημερομηνία κατασκευής του το 1865. Πρόκειται για διώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα, που κατασκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Κρίθηκε διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
 


Οικία Ξηρού

Το νεοκλασικό αυτό κτίριο βρίσκεται στις οδούς Σατωβριάνδου και Πατρόκλου 15. Κτίστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Σήμερα στους χώρους του στεγάζεται κατάστημα ρούχων. Κρίθηκε διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 


Νεοκλασικές οικίες της οδού Ρήγα Φεραίου

Η οδός Ρήγα Φεραίου είναι πλακοστρωμένη και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Λαμίας. Κατά μήκος και των δύο πλευρών της Ρήγα Φεραίου συναντάμε αρκετές νεοκλασικές οικίες, οι οποίες είναι κηρυγμένες ως διατηρητέες και κοσμούν το κέντρο της πόλης.

 


Νεοκλασικά οικοδομήματα της Πλατείας Πάρκου

Αξιόλογα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια στέκουν αναλλοίωτα στο χρόνο στην Πλατεία Πάρκου. Στην οδό Καραγιαννοπούλου βρίσκονται το κτίριο Τομαρά – Ταξιαρχόπουλου – Αθανασίου και το κτίριο Αθανασίου, το οποίο στεγάζει Ιδιωτική Τράπεζα, ενώ στην οδό Καποδιστρίου εντοπίζεται το κτίριο Καρανάσιου.

Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Λαμίας
Σημείο στον χάρτη

Νεοκλασσικά Διατηρητέα Κτίρια