Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) του Δήμου Λαμιέων βρίσκεται στις Θερμοπύλες πλησίον του Μνημείου του Λεωνίδα. Το κέντρο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Αύγουστο του 2010 στο πλαίσιο των εορτασμών των Θερμοπυλείων και αποτελεί  πρωτοβουλία του Δήμου Λαμιέων, ο οποίος με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 ανέλαβε τη μελέτη και την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού και καινοτομικού κέντρου ενημέρωσης. 

Το κτίριο διαστάσεων 878 μ2 έχει μορφή που θυμίζει αιχμή δόρατος το οποίο είναι στραμμένο προς την πλευρά από την οποία εισήλθαν οι Πέρσες στις Θερμοπύλες. Το Κέντρο λειτουργεί επικουρικά στον αρχαιολογικό χώρο παρέχοντας πληροφορίες στον επισκέπτη σχετικά με την μάχη των Θερμοπυλών και την τοπογραφία της περιοχής, καθώς το τοπίο έχει διαφοροποιηθεί λόγω τον γεωλογικών ανακατατάξεων και πλέον δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η έννοια των στενών και το πεδίο της μάχης.    

Επισκεπτόμενος κάποιος το χώρο μπορεί να περιηγηθεί σε τρεις αίθουσες και μέσω πολύγλωσσης δυνατότητας εικονικής περιήγησης με τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις και οπτικοακουστικών πολυμέσων να ταξιδέψει 2500 χρόνια πίσω, αξιοποιώντας εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής. Η πρώτη αίθουσα η οποία φέρει το όνομα Λεωνίδας, ουσιαστικά είναι μια αίθουσα σεμιναρίων και διαλέξεων. Παράλληλα χρησιμοποιείται σαν χώρος αναμονής, όπου ο επισκέπτης μπορεί μέσα από ένα τετράλεπτο εισαγωγικό βίντεο να πάρει συνοπτικά γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του Κέντρου και τον δήμο Λαμιέων. 

Στη συνέχεια ακολουθεί η αίθουσα με το όνομα «Διηνέκης» προς τιμή του γενναίου και διακεκριμένου Σπαρτιάτη της Μάχης των Θερμοπυλών. Σε αυτήν προβάλλεται μια τρισδιάστατη ταινία μικρού μήκους με αναπαράσταση της Μάχης. Ο επισκέπτης φορώντας ειδικά γυαλιά μεταφέρεται σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον παρακολουθώντας τα γεγονότα της Μάχης και μαθαίνοντας τον στρατιωτικό εξοπλισμό των Ελλήνων και των Περσών. 
Τέλος στην τρίτη αίθουσα η όποια ονομάζεται «Θερμοπύλες» μέσω οχτώ διαδραστικών επιφανειών αφής μπορεί να ενημερωθεί για όλο το πλαίσιο των Περσικών πολέμων. Η πρώτη αφορά στο τι προηγήθηκε της μάχης των Θερμοπυλών, δηλαδή, τους πρώτους Περσικούς Πολέμους από την Ιωνική Επανάσταση μέχρι τη  Μάχη του Μαραθώνα με την οποία τελειώνουν. Η δεύτερη αφορά στην Μάχη των Θερμοπυλών, στην οποία περά από τις αναπαραστάσεις των γεγονότων των τριών ημερών μπορεί να ενημερωθεί για τους πρωταγωνιστές, καθώς και για τον εξοπλισμό των δύο στρατών αναλυτικά. Η Τρίτη οθόνη αναφέρεται στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, η οποία γίνεται σχεδόν παράλληλα με τη μάχης στις Θερμοπύλες. Τέλος η τελευταία περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά στις συνέπειες της Μάχης και στην έκβαση των Περσικών Πολέμων με αναφορές στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και στη Μάχη των Πλαταιών, καθώς και γενικότερα στις επιπτώσεις στην παγκόσμια ιστορία. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στον αντίκτυπό στην τέχνη και στην επίδρασή της πάνω στην γλυπτική, τη ζωγραφική, την ποίηση και την λογοτεχνία.

Το τρισδιάστατο βίντεο και το πληροφοριακό υλικό των διαδραστικών οθονών έγινε με την επιμέλεια και την επιστημονική τεκμηρίωση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται ηλικιακά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθητές, φοιτητές μέχρι και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 22310-93054

Άλμπουμ φωτογραφιών
Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Λαμίας
Σημείο στον χάρτη

Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών
Δ.Ε. Λαμίας
Πολιτισμός, Μουσεία, Υποδομές
Ετικέτες